KDY JE TEN SPRÁVNÝ ČAS NA ZMĚNU?

Chcete něco – cokoliv změnit? Čas na změnu nemusí přicházet jen s Novým rokem v podobě novoročního předsevzetí. Kdy ale vlastně přichází ten nejvhodnější čas k tomu, aby změna, kterou podnikneme, byla úspěšná a hlavně trvalá?

Není změna jako změna

Neustálá touha po změně motivovaná tzv. sebeaktualizačním mechanismem je u všech organismů stejná. Je nejniternějším projevem života jako takového a hlavním motorem evoluce. Evoluční změny se dějí neustále. Získáváme nové zkušenosti, potkáváme nové lidi, prožíváme nové zážitky, a ty nás mění. Evoluční změnu si nejde naplánovat, jde k ní jen dospět. Jenže pak tu máme ještě revoluční změny, a tam je to docela jiné..

Kdy přichází skutečný čas na změnu?

Skutečný čas na změnu v našem životě přichází tehdy, když začne docházet ke stagnace a následnému poklesu. Ptáte se čeho? Je to pocit spokojenosti. Až když začínáme být nespokojeni se stávajícím stavem, začneme mít vůli, sílu a odhodlání ho chtít změnit. A je jedno, jestli se změna týká tělesné hmotnosti, práce, školy, vztahů, bydlení nebo čehokoliv jiného.

Jak a kdy uspět se změnou?

Spokojenost se nedá bohužel kvantifikovat pomocí stupnic či tabulek, abychom mohli analyzovat výsledek a poté volit změnu. Lepší je, se na konci týdne na chvilku zastavit a zamyslet se nad tím, s čím jsme v dané chvíli spokojeni a s čím ne. A zkuste se také zamyslet nad tím, co jste mohli udělat líp. Pokud se budou problémy i po několika týdnech opět opakovat, začíná být jasné, že je čas na nějakou změnu. Někdy stačí změnit drobnost, někdy stačí se na stejnou věc podívat jiným pohledem, někdy je ale opravdu čas na revoluční změnu..

Jak se donutit ke změně?

Jsou v podstatě dvě možnosti. Buď jste k ní opravdu donuceni a nejde to jinak – třeba, když vás v práci propustí a vy musíte řešit změnu zaměstnání. Anebo je to opravdu jen na vás a v tu chvíli je pro úspěch změny podstatné, abyste ji opravdu chtěli. Abyste byli pro změnu i cestu, na kterou se vydáváte, doslova nadšeni. Aby to nebylo jen o tom, že chcete změnu, ale abyste byli vnitřně rozhodnutí, že se změníte…Ano, každá změna totiž začíná u nás samotných. Pokud chcete, aby něco kolem vás bylo jiné, jste to právě vy, kdo to musí změnit. Protože, jak říkával Albert Einstein: „Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.“

K tomu, abyste pak byli při své cestě za změnou, či k dosažení libovolného jiného cíle úspěšní, bude potřeba:

  • vlastní rozhodnutí
  • odhodlání – motivace
  • vnitřní potřeba plnit stanovený cíl
  • schopnost a ochota systematicky a dlouhodobě vynakládat veškeré úsilí potřebné ke splnění cíle.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.